Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jóslás


joslas.gif

jövendölés egy bizonyos esemény jövőbeni bekövetkezésére vonatkozó kijelentés vagy állítás. Egy ilyen kijelentés valóságtartalma szerint lehet tudományos vagy tudománytalan és az általános szóhasználatban környezetének megfelelően különböző elnevezések használatosak. Ilyenek a tudományos elméletek, paradigmák, feltételezések, hipotézisek, előrejelzések, jövőkutatás, véleménykutatás, stb az egyik oldalon, s divináció, jóslás, prófécia, jövendőmondás a másik oldalon.A jövendölés maga alapvető emberi szükségletként jelentkezik az emberiség tudatának kifejlődése óta. A téridő negyedik dimenziója egyirányúságából való kitörés vágya jelenti e szükséglet alapját. A történelem során minden civilizációban az adott kornak és egy közösség kultúrájának megfelelő módszerek alakultak ki a jelen és jövő közötti fátyol fellebbentésére. A korábbi szent emberek, sarlatánok és jósok helyét modern korunkban a tudósok vették át. A korábbi általánosba vetett hit helyett a részlet értelmére való hivatkozás sok esetben csupán biztonságérzetünket javítja, a jövő nagy képébe illő tényleges eredmények felmutatása helyett. (Például, az a tény, hogy évtizedes küldetésre tudunk űrhajókat küldeni távoli bolygók tanulmányozására, mit tud mondani arról, hogy időközökben nem robbantjuk-e fel magunkat valami ideológia alapján?)Megjegyzendő, hogy a jövendölés igazságtartalma (az hogy egy adott jövendölés ténylegesen bekövetkezik-e vagy sem) nem szükségszerűen következik tudományos, vagy tudománytalan mivoltából, s még környezetéből sem, azt csupán utólagos megfigyelés döntheti el.Adatok, vagy követhető gondolatmenet hiányában az előrejelzés tudománytalannak tekintendő.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

agyfasz 3.0

(Bifidusz, 2017.12.06 14:40)

Na akkor a jóslásról egy picit.
Írjátok, hogy szeretnétek, ha jósolna valaki nektek. Egyszer meg fogtok halni. Tessék, a legegyszerűbb jóslás. Akkor én már jóssá váltam? Nem! Mert NINCS aki megmondja, hogy mi vár rád a jövőben.
Józan paraszti ésszel nem gondoltatok még arra, hogy azok, akik jósnak mondják, vallják magukat, miért nem gazdagodtak még meg? Ha annyira fasza jós, akkor miért nem jósolta meg azt, hogy mik lesznek a következő lottó számok?
Csak egyszerű dolgokon kell elgondolkozni, és már is rá lehet jönni, hogy ezen emberek csupán pénzt akarnak kicsalni a tudatlanokból. Semmi több.
Másrészt már annyira fejlett a technika, számítógépes technológia, hogy egy egyszerű facebook-os adatlapból bármit meg lehet tudni xy személyről. És máris kész tények elé állítottuk a személyt, aki a jós előtt ül, aki jövőbe látásnak veszi azt, ami a közösségi oldalán szerepel. Így készül a jós.
Ne legyünk buták!

apostag jokai utca 31

(dér lászló, 2016.09.03 06:50)

hiszem amit meg álmotam valoság .volt egy álmom 4éve ezelőt ,már két álom tejesüt.

Fernanda.121@citromail.hu

(Máté Fernanda, 2016.07.21 11:41)

Sziasztok, Szeretném tudni mi vár rám a jövőben.!!

5712 Szabadkigyos

(Szabó Péter, 2016.04.15 00:34)

Mi var ram a jovoben?:")

hajduszovát

(Rácz veronika beatrx, 2013.03.08 17:36)

josoltatni szeretnék de igazit

???87

(Marci9, 2012.06.20 15:16)

Tényleg működik a jóslás? Be is válik? Mik vannak a hátterében?